Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HSG)

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

Sikertelen gyermekvárás oka lehet elsődleges (nem volt még terhes) és másodlagos (volt már korábban terhessége). A meddőség diagnózisa 30 éves életkor alatt kettő, 30 éves életkor felett egy év után mondható ki. Jelen vizsgálatot részletes nőgyógyászati vizsgálat, hormonszint ellenőrzés és a férj andrológiai vizsgálata kell, hogy megelőzze.

A HSG célja elsősorban a kürtök átjárhatóságának igazolása, de a méh bizonyos elváltozásait, alaki rendellenességeit is kimutatja. A vizsgálatra közvetlenül menstruáció után kell sort keríteni, törekedni kell arra, hogy terhesség még véletlenül se lehessen jelen, hiszen röntgensugár alatt végzett kontrasztanyagos vizsgálatról van szó.

Osztályunkon a HSG egynapos sebészeti beavatkozás keretében történik, tehát már a beavatkozás napján hazamehet. Nem altatásban történik, csak minimális kellemetlenséggel jár, könnyű reggelit fogyaszthat.

A vizsgálat két helyen zajlik: az V. emeleten a műtőblokkban lévő nőgyógyászati kisműtőben megtörténik annak a vékony, hajlékony műanyag katéternek a felhelyezése, amin keresztül a IV. emeleti RTG osztályon a kontrasztanyagot a méhébe juttatjuk. A szállítás betegszállító fekvőkocsival történik, műtőssegéd segítségével.

A kontrasztanyag kirajzolja a méhét, illetve kétoldalt a kürtöket és átjárhatóság esetén a szabad hasüregben is megjelenik. Az anyagot nyomás alatt kell a méhbe juttatni, amely esetenként kellemetlen, feszítő érzéssel járhat, de fájdalomcsillapítást nem igényel. A vizsgálat után a katétert helyben eltávolítjuk, majd a kórterembe visszaszállítjuk. A vizsgálat után általában semmilyen fájdalom vagy kellemetlenség nem lép fel, de alhasi görcs, rossz közérzet esetén, az osztályon dolgozó nővérek segítenek.

A néhány napig tapasztalható váladékozás a hüvelyből a vizsgálat kísérő jelensége, nem kóros.

Letölthető dokumentumok:

Petevezeték átjárhatóság vizsgálat (HSG)

Kapcsolódó szolgáltatások:

Nincs kapcsolódó szolgáltatás

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Talán ezek is érdekelhetik

További bejegyzések a tudástárban:

Lézeres kezelések menete

A kezelés során az érzéstelenséget hüvelyi gél érzéstelenítővel biztosítjuk. A műtétek ambulánsan történnek. A beavatkozás 20-25 perces,...

Lézeres kezelések menete

Műtét előtti teendők

Ha kezelő orvosa nőgyógyászati műtetet tart indokoltnak, akkor főorvosi bemutatásra javasolja az osztályra. A megbeszélt napon, 11...

Műtét előtti teendők

Műtét utáni teendők

Teljesen szövődménymentes gyógyulás esetén, a műtét típúsától függően, legkésőbb a műtét után 5.- 6. napon bocsátjuk haza....

Műtét utáni teendők

Amit a laparoszkópos műtétekről tudni kell

Laparoszkópia alatt az orvosok olyan műtéti beavatkozást értenek, mely a hasüregnek a hasfalon ejtett metszéssel történő megnyitása...

Amit a laparoszkópos műtétekről tudni kell

EZ EGY DEMO WEBOLDAL

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az általad megnyitott weboldal a “MEDINET Personal” rendszerünk demo verzióját szolgáltatott bemutatni. A weboldalon minta bejegyzéseket és adatokat találsz melyek tartalmáért és a bennük foglalt részletek hitelességéért nem vállalunk felelősséget!