Születési rendellességek megelőzése

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

Egészséges életmód, PACT.

Mit lehet tenni a megelőzésük érdekében?  A legfontosabb  a „Születési rendellenességeket megelőző egészséges életmód, röviden “PACT” szemlélet megismerése, alkalmazása.

„A születési rendellenességek súlyos fizikai és érzelmi hatást gyakorolnak nemcsak az érintettekre, hanem a családra és a közösségre is, tehát a prevenciónak széleskörű pozitív hatása lehet.” – mondja Coleen Boyle, a National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities igazgatója.

A szakértők az esetek több mint 60%-ánál nem tudják, mi okozza a születési rendellenességet, azonban tisztában vannak azzal, hogy bizonyos lépésekkel csökkenthetjük a születési rendellenességek jelentkezésének kockázatát.

„Bár nem minden születési rendellenesség előzhető meg, a nők bizonyos lépéseket megtehetnek annak érdekében, hogy növeljék az egészséges gyermek születésének esélyét.” – magyarázza Leslie Beres, a National Birth Defects Prevention Network (NBDPN) elnöke. „Olyan apró dolgokkal, mint a rendszeres orvosi ellenőrzés és a terhesség előtti és alatti napi 400 mikrogramm folsav fogyasztása, sokat elérhetünk.”

Tervezzünk előre

A PACT első betűje a tervezésre (planning) utal. Amennyiben egészséges gyermekre vágyunk, a legjobb, ha már a fogamzás előtt elkezdjük a felkészülést. A születési rendellenességek zöme az első trimeszterben  alakul ki, amikor a gyermek szervei még fejlődésben vannak, így ha a kezdetektől felkészülünk, javíthatjuk a születendő gyermek esélyeit.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) szerint a terhességek közel fele tervezetlen, ezért a reproduktív korú nőknek érdemes követniük a PACT tanácsait, hogy a lehető legjobban biztosítsák leendő gyermekük egészségét.

Az egészségügyi szakemberek szerint a folsav, más néven folát, rendkívül fontos az egészséges gyermek születéséhez. A folsav egy B-vitamin, ami csökkenti az agyat és gerincvelőt érintő velőcső rendellenességek kockázatát. Ha a kismama a terhesség kezdetétől napi 400 mikrogramm folsavat fogyaszt, az a velőcső rendellenességek 70%-át megelőzheti.

A genetikai tanácsadás szintén fontos a terhességre való felkészülésben. A genetikusok segítenek megismerni a genetikai betegségeket, megállapítják a genetikai rendellenességek egyéni kockázatát, valamint tanácsot adnak az örökletes genetikai betegségek szűrésével kapcsolatban.

Kerüljük a veszélyes anyagokat

A PACT második betűje, az „A” (avoid) a veszélyes anyagok elkerülését jelenti. Ilyenek például a gyógyszerek, az alkohol, a dohányzás, valamint a környezetünkben (munkahelyen vagy otthon) található veszélyes anyagok.

Ahogy korábban említettük, az USA-ban a terhességek mintegy fele tervezetlen, ami azt jelenti, hogy a magzatok akaratlanul is ki vannak téve a veszélyes anyagoknak, még azelőtt, hogy az anya tudatában lenne a terhességének.

A születési rendellenességek mellett a veszélyes anyagok más súlyos következményekkel is járnak: koraszülést, hirtelen csecsemőhalál szindrómát (SIDS) és spontán vetélést okozhatnak. Mindemellett a nők általános egészségét és fogamzó képességét is rontják.

A March of Dimes szerint az ajak és szájpadhasadék esetek 20%-át a terhesség alatti dohányzás okozza. Ám még a dohányos nők is javíthatnak a gyermekeik esélyein, ha amint tudomást szereznek terhességükről, abbahagyják a dohányzást. Így elkerülhetik például, hogy gyermekük alacsony születési súllyal jöjjön a világra.

Bizonyos kigőzölgésekkel és mérgező fémekkel járó munkahelyi expozíció is veszélyes lehet a magzat egészségére. Ahol csak lehetséges, ezeket az ártalmakat a kismamának mindenképp kerülnie kell.

Az előzetes tervezés a veszélyes anyagok kivédésének legjobb módja, amire nemcsak a terhesség, de az általános egészségi állapot miatt is érdemes odafigyelni.

Éljünk egészségesen

A „C” (choice) az egészséges életmód választását jelenti. „A terhes anya egészségi állapota közvetlenül befolyásolja a gyermek egészségét.”- állítja Dr. Siobhan Dolan, a March of Dimes egészségügyi tanácsadója. „A nők sokat tehetnek azért, hogy egészséges gyermekük szülessen.”

A születési rendellenességek kockázatát csökkentő egészséges életmód kulcsfontosságú eleme az egészséges táplálkozás, az egészséges testsúly fenntartása és a krónikus betegségek, pl. diabetes megfelelő kontrollálása.
A túlsúlyos nők esetében fokozott a vetélés, a terhességi és szülési szövődmények veszélye, illetve annak kockázata, hogy a gyermek születési rendellenességgel jön a világra.

Az egészséges táplálkozás rendkívül fontos az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához, és az is lényeges, hogy ne csak kampányszerűen folytassuk, hanem hosszútávra szóljon. Az NBDPN gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, sovány fehérjékben valamint egészséges zsírokban és olajokban gazdag étrendet javasol.

A kontrollálatlan diabetes szintén befolyásolhatja a magzat születési rendellenességeinek veszélyét.

A terhességi cukorbetegség a terhes nők 1-10%-át érinti, és olyankor jelentkezik, amikor a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni a terhesség során jelentkező fokozott inzulinrezisztencia kompenzálására. Az egészséges életmód azonban felére csökkentheti ezt a kockázatot.

Számos fertőzés is növeli a születési rendellenességek kockázatát:

•    Szexuális úton terjedő betegségek (chlamydia, gonorrhea, syphilis)
•    Oltással megelőzhető betegségek (rubeola, influenza)
•    Ételfertőzések (listeria, salmonella)

Ezen fertőzések kockázata könnyedén csökkenthető, ha a kismama fokozott figyelmet szentel a személyes higiéniának, egészséges életmódot folytat és él a megfelelő védőoltások lehetőségével. Azonban a potenciális nem kívánt hatások miatt a védőoltások használata előtt mindig szükség van az orvos tanácsára.

„Az egészséges étrend és egészséges testsúly, a megfelelően kontrollált cukorbetegség, a dohányzás elhagyása, a passzív dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése mind hozzájárul ahhoz, hogy növeljük az egészséges gyermek születésének esélyét.” – mondja Leslies Beres.

Orvos – beteg párbeszéd

A „T” az orvossal folytatott párbeszédre (talking) utal. A rendszeres orvosi vizsgálat sokat segíthet a terhesség tervezésében, az egészséges életmód kialakításában, illetve abban, hogy a kismama a megfelelő információk birtokában tudatosan elkerülhesse az ártalmas, teratogén hatású anyagokat.

A kismamának a gyógyszerszedést minden esetben meg kell beszélnie az orvosával, legyen az vényköteles vagy vény nélkül kapható készítmény, vagy akár étrendkiegészítő vagy gyógynövény.

A koraterhesség során használt opiod alapú fájdalomcsillapítók megduplázzák a súlyos születési szívrendellenességek kockázatát, és más fájdalomcsillapítók is okozhatnak spina bifidát vagy gastroschisist.

Az orvossal folytatott párbeszéd során az oltási kórtörténet áttekintése is lényeges. Léteznek olyan vakcinák, melyeket érdemesebb a terhesség előtt beadatni, mint például a kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR) vakcina.

Az influenza elleni védőoltást konkrét időszakokban érdemes beadatni, attól függően, hogy influenza szezon van-e a terhesség korai szakaszában vagy sem. A kutatók szerint a terhesség alatt beadott influenza védőoltás mind az anyát, mind a magzatot akár hat hónapig képes megvédeni. Az oltás azért fontos, mert a kismamák érzékenyebbek a súlyos influenza szövődményekre.

A terhesség tervezésének fontos része a családi kórtörténet feltárása, mely alapján az orvos kiszűrheti a terhesgondozást befolyásoló releváns információkat, és szükség esetén genetikai vagy dietetikai tanácsadást javasolhat.

Férfiak szerepe

Bár a felelősség elsősorban a nőkre hárul, a születési rendellenességek kivédésében a férfiak is szerepet játszanak. A leendő szülők támogatása sokat jelent, főleg amikor jelentős életmód változtatás, például a dohányzás abbahagyásának kérdése merül fel.

Mivel bizonyos születési rendellenességek családi halmozódást mutatnak, fontos, hogy a férfiak is teljes vállszélességgel részt vegyenek a családi kórtörténet feltárásában.

A Medical News Today  által közölt egyes tanulmányok szerint az apa táplálkozása és foglalkozása is befolyásolhatja a gyermek születési rendellenességeinek kockázatát. Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a férfiak esetében is gondoskodni kell a megfelelő folsav szintről, és hogy bizonyos szakmák (például számítógépes szakember, kertész, fodrász) a születési rendellenességek magasabb kockázatával hozhatók összefüggésbe.

Bár az említett tanulmányok eredményeit az NBDPN-hez hasonló szervezetek nem építették be a javaslataikba, tény, hogy ha a férfi a partneréhez hasonlóan az egészséges életmód mellett dönt, a közös igyekezet mindkét fél számára ösztönzőleg hat, ami a változtatás egész folyamatát könnyebbé teheti.

Letölthető dokumentumok:

Nincsenek letölthető dokumentumok

Kapcsolódó szolgáltatások:

Nincs kapcsolódó szolgáltatás

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Talán ezek is érdekelhetik

További bejegyzések a tudástárban:

Streptococcus agalactiae (GBS) szűrés a várandósság alatt

A ‘B’ csoportú streptococcus felnőtteknél ritkán okoz betegséget és legtöbbször tünetmentes. Az újszülöttek viszont fertőződhetnek a születéskor,...

Streptococcus agalactiae (GBS) szűrés a várandósság alatt

Vizelési panaszok, hüvelyplasztikai műtétek

A vizelési panaszok közül kiemelt jelentőséggel bír a vizelet elcseppenése, az inkontinencia. Formáit tekintva az alábbiakat különböztetjük...

Vizelési panaszok, hüvelyplasztikai műtétek

Tudnivalók a császármetszésről

A terhesség, illetve a szülés befejezésének azt a módját, amelynek során a természetes szülő utak megkerülésével, hasműtét...

Tudnivalók a császármetszésről

A szülészeti érzéstelenítésről

Bizonyára hallott a szülés folyamán alkalmazott gerincközeli, orvosi nevén epidurális fájdalomcsillapítás módszeréről. Mivel sok téves és elfogult...

A szülészeti érzéstelenítésről

EZ EGY DEMO WEBOLDAL

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az általad megnyitott weboldal a “MEDINET Personal” rendszerünk demo verzióját szolgáltatott bemutatni. A weboldalon minta bejegyzéseket és adatokat találsz melyek tartalmáért és a bennük foglalt részletek hitelességéért nem vállalunk felelősséget!