Genetikai tesztek fajtái

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

Kombinált genetikai teszt

Minden várandós számára ajánlott a szűrővizsgálat első lépéseként. Előnye, hogy korán, a 14-15. betöltött terhességi héten ad eredményt. A kombinált teszt ikerterhesség esetén is elvégezhető.

 • A vizsgálat a tizedmilliméter pontosságú tarkóredő érték mellett két vérparamétert vizsgál (szabad-bHCG, PAPP-A)
 • A módszer a genetikai rendellenességek (pl.: Down-szindróma) közel 90%-át képes kiszűrni, amennyiben az UH vizsgálat során az orrcsont jelenlétét is vizsgáljuk.
 • Másképpen fogalmazva 10 genetikailag beteg (Down-kóros) magzatból a leggondosabb vizsgálat mellett is csak 9 kerül felismerésre.
 • Szekvenciális szűrés: Az első lépcsőben ajánlott kombinált teszt vérmintájának egy részét lefagyasztva laborunkban félre tesszük. A várandós kérésére vagy orvosi indikációra lehetőség van a kombinált tesztet követően is integrált tesztet elvégezni.

 

Teszt elvégézésének feltételei:

 • Elvégezhető: betöltött 11. terhességi hét 3 naptól 14 hét 0 napig
 • A magzat ülőmagasságának (CRL) 45 és 80 mm között kell lennie
 • Az anyai vért az I. UH vizsgálattal egy időben javasolt levenni

 

A kombinált teszt eredményének értékelése:

 • 1:1000-nél alacsonyabb kockázat – negatív szűrőteszt: további kivizsgálást a szűrőteszt nem indokol. 40 éves anyai életkorban vagy e felett minden esetben javasolt a KIEGÉSZÍTŐ INTEGRÁLT TESZT elvégzése is, mellyel a szűrési hatékonyság emelhető, a szűrővizsgálat tovább pontosítható.
 • 1:200 – 1:1000 értékek között – intermedier szűrőteszt:további kivizsgálást (KIEGÉSZÍTŐ INTEGRÁLT TESZT, PRENATEST ) tartunk szükségesnek.
 • 1:200-nál magasabb kockázat esetén genetikai tanácsadás (lepényszövet vagy magzatvíz mintavétel) javasolt.

 

Integrált genetikai teszt

A kétlépcsős vérteszt az UH paraméterek értékelése mellett 12-13 hetesen a PAPP-A-t, a 16 hetes vérvétel során pedig további négy genetikai vérparamétert (AFP, bHCG, szabad-ösztriol, inhibin) vizsgál.  A módszer előnye, hogy a legnagyobb hatásfokkal (92-95%) képes a genetikai rendellenességeket kiszűrni. Hátránya viszont hogy, csak későn, a 17-18. terhességi héten ad eredményt.

Elsősorban az alábbi az esetekben javasoljuk:

 • ahol a kombinált teszt átmeneti kockázatot mutatott,
 • 40 éves vagy e feletti anyai életkor esetében alacsony kockázatú kombinált teszt esetében
 • a 12-13 hetesen elvégzett UH vizsgálat során az orrcsont hiánya vagy a koraterhességi genetikai áramlásvizsgálatok kóros volta merült fel. Ezen esetekben a laborunkban elvégzett kombinált tesztet követően az integrált tesztet (SZEKVENCIÁLIS SZŰRÉS) kedvezményesen ajánljuk.

Kiegészítő kombinált teszt:  az integrált teszt az alacsony kockázatú kombinált tesztet követően is elvégezhető 40 éves anyai életkor alatt is a kifejezett anyai aggodalomra való tekintettel.

A vizsgálat elvégzésének módja:

 • I. fázis: A vizsgálat I. fázisa a várandósság elsô trimeszterében végezhető,  a 12- 13. terhességi héten, amikor ülőmagassága (CRL) a 45 és 80 mm között van.
 • II. fázis: A betöltött 15. és 18. hét között – optimálisan a 16. héten történik a második anyai vérvétel.

 

Az integrált teszt eredményének értékelése:

 • Alacsony kockázat:  1:1000 vagy annál kisebb kockázat – a kockázat alacsony a célzott rendellenességek előfordulására.
 • Közepes kockázat:  1: 250 és 1:1000 közötti kockázat – Az ide sorolt várandósok esetében nagyon hasznosnak bizonyul a PRENATEST, mely az anyai vérben keringő magzati DNS töredékek vizsgálatával nagy hatásfokkal képes kiszűrni a Down-kórt
 • Magas kockázat:  1:250 vagy a feletti kockázat – a kockázat relatív magas a rendellenesség előfordulására. Magzatvíz mintavétel javasolt.

 

Négyes (quartett) genetikai teszt

A vizsgálat során anyai vérből négy genetikai vérparaméter (AFP, bHCG, szabad-ösztriol, inhibin) mennyisége kerül meghatározásra. A kockázat számításnál az alkalmazott matematikai eljárás itt is figyelembe veszi az anyai életkort és az egyéb adatokat (testsúly, magzatok száma, dohányzás, cukorbetegség, etnikai eredet, mesterséges megtermékenyítés).

Azoknak a várandósoknak ajánljuk, akik a kombinált tesztből kimaradtak, az ahhoz előírt időszaknál később jelentek meg a vizsgálaton.

Mivel ezeknél a várandósoknál a nyaki redőn alapuló UH szűrés sem történt meg, az anyai életkortól függetlenül minden várandós számára kifejezetten ajánlott a négyes genetikai vérteszt elvégzése.

Elvégezhető:  betöltött 15. terhességi hét 0 naptól 18 hét 6 napig

A módszer a genetikai rendellenességek (Down-syndroma) közel 80%-át képes kiszűrni.

 

A négyes teszt eredményének értékelése:

 • 1:1000-nél alacsonyabb kockázat – negatív szűrőteszt: további kivizsgálást a szűrőteszt nem indokol
 • 1:250 – 1:1000 értékek között – intermedier szűrőteszt: további kivizsgálást (PRENATEST vagy magzatvíz mintavétel) tartunk szükségesnek.
 • 1:250-nál magasabb kockázat –  genetikai tanácsadás (magzatvíz mintavétel) javasolt.

Letölthető dokumentumok:

Nincsenek letölthető dokumentumok

Kapcsolódó szolgáltatások:

Nincs kapcsolódó szolgáltatás

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Talán ezek is érdekelhetik

További bejegyzések a tudástárban:

PrenaTest

A PrenaTest® kockázatmentesen, a magzatot nem veszélyeztetve, anyai vérvétellel, az invazív (beavatkozással járó) módszerrel végzett vizsgálatokkal azonos...

PrenaTest

4D Ultrahang vizsgálatok árlistája

A genetikai szűrésekhez tartozó ultrahangok és a 4D UH vizsgálatok minden esetben tartalmazzák: a 2D UH diagnosztikus...

4D Ultrahang vizsgálatok árlistája

Általános információk a genetikai szűrővizsgálatokról

A jelenleg érvényben levő szakmai szabályok szerint minden 37 év feletti várandóst genetikai tanácsadásra kell irányítani. A...

Általános információk a genetikai szűrővizsgálatokról

A várandósgondozás folyamata

Terhessége során mind az Ön, mind  születendő gyermeke állapotának rendszeres ellenőrzése, terhességének gondozása feltétlenül szükséges. A magzatvédő...

A várandósgondozás folyamata

EZ EGY DEMO WEBOLDAL

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az általad megnyitott weboldal a “MEDINET Personal” rendszerünk demo verzióját szolgáltatott bemutatni. A weboldalon minta bejegyzéseket és adatokat találsz melyek tartalmáért és a bennük foglalt részletek hitelességéért nem vállalunk felelősséget!